İş dünyasında farklı sektörlerde hizmet veren markaların büyüyerek zincirleşmesi anlamına gelen Franchising anlaşmaya bağlı bir tür çalışma sistemidir. Franchising sistemi ile çalışmak için, çalışmak istediğiniz firma ile anlaşma sağlanması gerekiyor.
Para kazanma yolları konularının başında gelen bir markanın bayilik veya franchising haklarını alarak satış yapmak sizlere fikir verecektir.
Piyasada markalaşmış ve piyasada kabul görmüş hatta dünya ülkelerinde bile çalışan ve bayilikleri olan firmalar kendi markalarını kullandırmak için kendi sistemleri içinde anlaşma yaparak çalışma izni veriyorlar. Franchise bedeli alan ve almayan markaların ve başvuru koşulları değişebilir.
Franchise Nedir?
Franchising, iş dünyasında belirli bir sözleşmeye dayalı olan bir pazarlama sistemidir. Bu sistemde piyasada tutunmuş ve markalaşmış, imtiyaz hakkına sahip olmuş, firmaların belirli süre boyunca, kendisinin belirlediği koşul ve sınırları kapsayan anlaşmayla, kendi markası altında çalışma izni vermesidir. Bu büyük firmalar yatımcılar ile anlaşarak markalarını kullandırır. Bazı firmalar bu anlaşama için ücret alırken bazı firmalar ise bu anlaşma için ücret almazlar.
Franchise Bedeli Almayan Markalar
Franchise verebilmek için firmaların büyük ve markalaşmış olmaları gerekir. Piyasada yer edinmiş ve ün kazanmış çok tutulan işyerlerine sahip olan bu firmalar anlaşma yaparak Franchise verebiliyor. Ancak bu büyük firmalar anlaşma karşılığında Franchise bedeli için ücret alıyorlar. Biz bu makalemiz de Franchise bedeli almayan markaları sizin için araştırıp şu şekilde sıraladık.
Firmanın ayrıcalığı ise bu sektörde perakende ve toptan satış yapması oluyor.
- Lizay Pırlanta, verdiği bayilik karşısında şuan herhangi bedel almıyor. Bu firmanın toplam olarak 27 mağazası bulunuyor. Lizay Pırlantanın 9 tane franchising sistemi bayiliği var.
- Soobe firması da franchise bedeli almayanlar arasında yer alıyor. Bebek ve Çocuk Giyim üzerine çalışan bu firma girişimcilere bayilik fırsatı vererek yüklerini hafifletmek için destek veriyor. Sobe markasının Türkiye’nin yanı sıra Kıbrıs, Libya ve İran’ın da bayilikleri var.
- Platin Kozmetik ve Kimya, iş dünyasında 30 yıldan bu yana Kolonya, parfüm, oda kokusu gibi ürünlerin üretimi ve satışını yapıyor. Bu marka büyük mağazaların içinde ve ya daha farklı yerler için Stant bayiliğini ücretsiz veriyor.
- Tostizzza markası da ücretsiz bayilik veriyor. Eskişehir’de tost üzerine hizmet veren bu marka otundan fazla tost çeşidi ile bayilik veriyor.
- Zen Pırlanta, bayilik bedeli almayan markalardan birisi olup sadece Türkiye’de 61 mağazası bulunuyor. Yurt dışında 8 mağazası olan zen pırlantanın 26 bayiliği bulunuyor.
- Tarihi İstanbul Kumpir firması Kumpir, salata, makarna, waffle, pizza ile dondurma gibi çeşitleri ile hizmet veriyor. Bu markada bayilik ücreti almayanlardan birisidir.
Franchise Markaların Koşulları Nelerdir?
Bazı firmalar franchise sistemine dâhil olmak isteyen girişimciden bir defaya mahsus belli bir oranda bedel alabiliyorlar. Bazı firmalar ise franchise için sadece bedel alıp bunu alıp bayilerinin aylık cirolarından pay almıyorlar, bazı firmalarda marka kullanım bedeli olarak bayilerinin aylık cirolarından yüzde 2 ile yüzde 10 arasında değişebilen bir ciro payı talep edebiliyor. Franchise sistemi ile bayilik veren firmalar franchise vermek için gerekli olan koşulları kendileri belirliyorlar.
Franchise Bedeli Almayan Markalara Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bayiliğini almak istediğiniz markaya franchise başvurusunu internet sitesi üzerinden veya e-posta yoluyla yapabilirsiniz. Her markanın farklı prosedürü olduğu için öncelikle size verilen başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Başvuru formunda sizden kimlik bilgileriniz ile ikametgâh yeriniz isteniyor. Başvurunuz kabul edildikten sonraki aşamada sırası ile açacağınız mağazanın düzenlemesi gibi firmanın öne sürdüğü şartlar yerine getirmeniz isteniliyor.
Sonuç
Parazade olarak her türlü ticaretinizde bol kazançlar dileriz.